Bilden kan inte visas


B. Bebyggelsemiljö vid sommarstugeområde i Gaddesanda

Bebyggelsemiljön omfattar del av sommarstugeområdet vid Gaddesanda, som ligger på västra sidan av Vänersnäs halvö öster om Halleberg vid Vänern. Gaddesanda ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården PK 19 Halleberg mm.
Miljön, som ligger intill badplatsen i Gaddesanda, består till största delen av fritidshus med ett fåtal byggnader som härrör från en äldre jordbruksbebyggelse. "Kohagen" är en gård med bostadshus från slutet av 1800-talet och ekonomibyggnader från 1920-talet. I västra delen av miljön, på vägen ut mot badplatsen, finns kiosken som utgör ett slags centrum i sommarstugeområdet.
Bebyggelsen domineras av fritidshus från 1940–50 talen. Det är en karaktäristisk tidstypisk sommarstugebebyggelse med små enkla hus i uppvuxna trädgårdar omgärdade av staket. Fritidshusen är uppförda av trä och fasadbeklädda av oprofilerad locklist dominerar. De enskilda byggnaderna har genom åren om- och tillbyggts allteftersom fastighetsägarnas behov förändrats. De genomgående vanligaste förekommande förändringar är utbyte av takpapp mot svart korrugerad plåt, fönsterbyte samt utbyggda verandor. Det är framförallt områdets struktur med det småskaliga bebyggelsemönstret, vegetationen, grusvägarna mm som det är värdefullt att värna om.
Namnet Gaddesanda är omtvistat. Ortsbefolkningen vill använda benämningen Gardesanna "Gardis", medan myndigheterna använder Gaddesanda. Stavningen Gaddesanda kan härledas till gården "Gaddes" och sanddynerna. Redan forskningsresanden Kalm talar om detta i sin resebeskrivning från 1743.

Fastigheter inom miljön som tillmäts miljöskapande värden:
Anundstorp 1:3
Hallby 1:40, 2:7, 2:10, 2:11, 2:38.


Till startsidan



ÄLVSBORGS
LÄNSMUSEUM
VÄNERSBORG
1999
REVIDERAD 2000